SVIJETSKO PRVENSTVO ATLETIČARA INVALIDA (HOLANDIJA-ASSEN 2006)

Iz sunčanog Leverkusena dolazimo u Coverden, malo mjesto kraj Assena, gdje nas je ugostio naš legendarni domaćin Muhamed Begić sa svojom simpatičnom suprugom Aidom i sinovima Admirom i Anelom inače fudbalerima koji igraju u Holandskim timovima i vjerujemo da će se za te momke u dogledno vrijeme više čuti u vrhunskom fudbalu.
Neznam tacno odakle bih poceo da obrazložim situaciju , al eto saznanje da smo prešli sa vozilo 5.750 Km govori mnogo na relaciji Sarajevo –Leverkusen-Coverden-Assen-Coverden-…..- Sarajevo.
I oni koji se bas ne razumiju u sport i oni koji odlicno se razumiju u sport i sportske rezultate teško da će shvatiti kroz sta je naša reprezentativna ekipa prošla.
Dok smo se odmararali dva dana, već 30.08.krećemo sa treninzima u Assenu i sa prikupljanem sve dokumentacije koju smo trebali da dobijemo od domaćina Svijetskog prvenstva.
Vrlo problematični domaćini nemaju baš puno informacija koje su nam neophodne

[IMG]http://i10.tinypic.com/42unrcn.jpg[/IMG]

i naš domaćin kako smo ga mi popularno zvali Hamo sa nama pokušava da rješi sve problematike na koje nailazimo i odličnim prevodom Holandkog jezika , rješavamo nastale problematike.

[IMG]http://i10.tinypic.com/2mo4hgg.jpg[/IMG]

Dobivamo informacije da naš Dženan Keškić mora da ide na reviziju ljekarske komisije , a vezano za nastup u kategoriji za koju je redovno prijavljen i u kojoj godinama nastupa , a to je kategorija F-54.
Četvrtak 31.08.2006 u 9.00 h je zakazan ljekarski pregled za Dženana i polaskom iz Coverdena za Assen mi se priblizavamo Assenu oko 8.15 h kada se zaustavljamo na propisanom parkirnom mjestu i u tom trenu sam ugledao u retrovizoru kombija kako se desava neposredno nakon stajanja naseg vozila nekih 5-10 sec pad motoriste i kad sam to saopstio Hamo i ja izlazimo iz vozila sa namjerom da bi pomogli unesrecenom motoristi.
Kad smo mu se priblizili vidjeli smo da nije ozbiljno povrijedjen , al motorista je lezao nepomicno i smireno , tako da su i ostali ucesnici u saobracaju prisli i mobitelima pozvali hitnu i policiju.kad smo utvrdili da je poprilicno sve Ok vracamo se u vozilo i pokusavamo da se ukljucimo u vec zakrcen saobracaj da nebi zakasnili na ljekarski pregled Dženana, tako da smo se pokusali ukljuciti , al neki od mjestana sumnjicavo su nas posmatrali i zapisivali broj sto nam je bilo nejasno zasto.Za kratko vrijeme bili smo na odredistu gdje smo se i uputili.
Za kratko vrijeme dok smo tek izasli iz vozila u dijelu naselja gdje su sve ekipe smjestene dolazi policija i poslije kratkog objasnjavanja hapse mene vozaca sa optuzbom da je moje vozilo bilo pod sumnjom da je izazvalo pad motoriste i da smo se udaljili sa mjesta saobracajne nesrece, što apsolutno smo svi znali da je totalna greška.
Svi iz ekipe vidno uznemireni ispracaju me zacudjenim pogledima i nemogu da vjeruju šta se dešava, pa se tu nalaze i domacini koji su vidno uznemireni kao i ostali učesnici prvenstva koji su se tu zadesili.
Dok sam bio uhapšen u pritvoru, ljekarska komisija je ocjenila Dženana Keškića da može da ućestvuje na Svijetskom prvenstvu samo u kategoriji F – 55 što je bilo još jedan veliki udarac za sve nas, a pogotovo za Dženana. Iako je Almedin Osmanović sa našim doktorom Jaganjac Damirom uložili žalbu na odluku komisije , ni žalba nije urodila plodom.
Mada je Dženan se takmičio godinama u kategoriji F – 54 i imao poticajlnu namjeru kako smo ga i pripremali da pokusa da obori Svijetski rekord u bacanju kugle koji je iznosio 9.67m , sve je tada palo u vodu.
Poslije nekih tri sata pušten sam iz stanice policije jer je utvrđeno da kao vozac nisam imao nikakvog uticaja na pad motoriste i da se izvinjavaju kako meni tako i citavoj ekipi , tada sam i policajce zamolio da objasne domacinima da nasa ekipa nije imala nista sa slucajem kako su mene tako citavu ekipu krivo optužili.

[IMG]http://i10.tinypic.com/3zrf8na.jpg[/IMG]

Mada smo trebali taj dan da odradimo i trening odustalo se i vratili smo se nazad za Coverden.
U vozilu je vladao opšti muk i valjalo je vratiti ekipi raspolozenje za daljnje nastupe, pa sam pustio pjesmu u vozilo dok smo opet brojali kilometre «HAJMO BOSNO BOSNO BOSNO…..hajmo Hercegovino…….»
Teško je bilo vratiti moral , a za koji dan se nastupa, al eto stisnuli su se zubi i pokusavali smo da ne komentarisemo šta se dešavalo mada je u svima nama vladala velika napetost.
Subota 02.09.2006 dolazimo na svečano otvaranje i u defileju medju 75 zemalja naša zemlja dobiva najveći aplauz.

[IMG]http://i10.tinypic.com/2gt2e07.jpg[/IMG]

U ICE HALL Desmelt, Princeza Margriet otvara prvenstvo uz udarac GONGA !!!!!

[IMG]http://i9.tinypic.com/2vcsui9.jpg[/IMG]

Za svo to vrijeme neprestano pada kisa i poprilicno je hladno za ovo doba godine.

[IMG]http://i10.tinypic.com/33fdztd.jpg[/IMG]

Onako stalno pokisli opet nailazimo na propuste domacina da smo u posljednji tren se borili da prijavimo Dženana u novu kategoriju ,mada je to domacin automatski trebao u svojoj organizaciji da ucini, al bilo kako bilo Dženan je nastupio .
Ipak se neprestajemo pripremati i prvi nastupi su 03.09. kada u bacanju kugle Pandžić Dževad hicem od 8.33m osvaja 10 mjesto ,
[IMG]http://i9.tinypic.com/2qixr81.jpg[/IMG]

a Keškić Dženan hicem 8.32m ostvaruje 11 mjesto od 14 takmičara.
Sljedeći naš nastup je bio 07.09. kada oboica nastupaju u bacanju diska i Pandžić hicem od 27.67m postize 10 mjesto , a Keškić najboljim hicem od 25.16m obara svoj licni rekord i osvaja 11 mjesto od 12 učesnika.
Svakako da je to ispod naših rezultata za koje su se momci spremali.
Pojedinačno svi smo se trudili da sve prodje u najboljem redu od našeg doktora koji je sve čino kako bi ekipa bila spremna , da nema povreda , da je raspoloženje na nivou itd.. Almedin iako sa stisnutim zubima krecuci se pomocu staka veci dio vremena odkada smo bili na takmicenju ipak je nakraju dotakao sarajvsko tlo objema nogama, Dženan mada je mogao da doživi da se popne na jedno od prva tri mjesta na Svijetskom prventsvu opet sve sportski podnio, Dževad mada u svom nastojanju da učini velike poteze na takmičenju nemože ni sebi da objasni podbacivanje u Assenu i na kraju moja malenkost…….

[IMG]http://i10.tinypic.com/4g6unf4.jpg[/IMG]

IDEMO DALJE !!!!! «HAJMO BOSNO BOSNO BOSNO…..hajmo Hercegovino…….»
Zahvaljujemo se ovom prilikom : Federalnom Ministarstvu za sport i kulturu, Paraolimpijskom komitetu, ASA AUTo – EUROPCAR, Sarajevski Kiseljak, Raiffheisen BANK, Sarajevo osiguranju, Raiffheisen osiguranju i svim ostalim koji su nam pruzili moralnu i materijalnu podrsku za odalazak na Svijetsko prvenstvo.

Komentariši